logopdz

Uporabniški meni

KOČA NA VOGARJU

----------------------------

---------------------------

druzinam prijazna koca

---------------------------

pzs logo oppk rgb m600

--------------------------

Vse informacije o delovanju doma in rezervacije spanja na številki: 

Vogar (Strgar Igor): +386/51-613-367 ali email: pdzeleznicarlj@gmail.com.

-------------------------

POSTANI ČLAN

-------------------------

PZS Postani clan planinske organizacije 186x130 dinamicni

------------------------ocistimo gore-----------------------

Turno kolesarski izlet Juliana bike

 

 

 

Turno kolesarski izlet Juliana bike

2.9. – 4.9.2022

 

Turno kolesarska sekcija PD Železničar Ljubljana organizira tridnevni turno kolesarski izlet po delu trase Juliana bike https://julian-alps.com/sl/p/juliana-bike/59190901/.

1. dan – 2.9.2022

Jesenice – planinski dom dr. Klementa Juga v Lepeni

73km / 1640m / 7h

2. dan – 3.9.2022

Planinski dom dr. Klementa Juga v Lepeni – koča na planini Kuhinja

48km / 1230m / 6h

3. dan – 4.9.2022

Koča na planini Kuhinja – Most na Soči

32km / 530m / 4h

 

Kolesarska tura se bo pričela 2.9.2022 na železniški postaji na Jesenicah ob 9:40. Vlak iz Ljubljane proti Jesenicam odpelje ob 8:24. Za tiste, ki boste z avtom, je nasproti železniške postaje parkirišče.

S kolesi bomo odrinili na pot ob 10:00. Pot nas bo vodila po asfaltirani kolesarski cesti, ki vodi po slikoviti Zgornjesavski dolini skozi Mojstrano in gozd Martuljek vse do Kranjske gore. Tu bo možnost zelo kratkega postanka pri Mercatorju za polnjenje potrebnih zalog, ki jih boste peljali čez Vršič.

Takoj po nakupih se bomo odpravili proti Vršiču. Že kmalu bomo prispeli do jezera Jasna, kjer bomo naredili postanek za malico, kjer boste lahko pojedli in popili, kar ste malo prej nakupili in vseeno ne bi tovorili čez prelaz.

Po malici se bomo s polnimi trebuhi pričeli ogrevati za vzpon dneva. Kmalu bomo zapustili glavno cesto in se usmerili proti Krnici. Makadamska cesta, ki se vije ob Veliki Pišnici se počasi začne vzpenjati. Še preden bi vstopili v Krnico, bomo odvili v planino v Klinu in se vzpeli na glavno vršiško cesto, ki jo bomo dosegli malo pred Mihovim domom. Do Tonkine koče se bomo peljali po prometni asfaltni cesti. Asfalt je za vzpon dobrodošel, promet pa malo manj. Pri Tonkini koči bomo odvili na staro vršiško cesto, po kateri se bomo pripeljali do Poštarskega doma na Vršiču (1688m). Tu bomo imeli daljši postanek za kosilo in počitek. Po kosilu se bomo po cesti spustili do odcepa za izvir Soče. Do koče pri izviru Soče imamo 100 višinskih metrov vzpona. Kolesa bomo pustili pri koči (ta je trenutno zaprta) in se peš vzpeli še do samega izvira.

Po zaključenem ogledu izvira naše smaragdne reke, se bomo odpeljali skozi Trento do vasi Soča, kjer se bomo znebili prometne ceste in pot nadaljevali po makadamski cesti do spodnjega dela velikih korit Soče. Od tu pa še finalni asfaltiran vzpon (260m) do planinskega doma dr. Klementa Juga (700m). Počitek, večerja, tuširanje, spanje.

Po zajtrku se bomo sveži in polni nove energije za začetek spustili za 260m do Soče, potem pa ob reki do Čezsoče, kjer se bomo ustavili za krajšo osvežitev. Glede na vremenske razmere in na naše razpoloženje se bomo ustavili še kje ob Soči. Zadnja možnost tega dne za stik z reko bo ob vasi Trnovo. Tu bo tudi možnost za kak regeneracijski napitek v lokalu v kampu.

Od tu dalje nas čaka vzpon skozi Magozd, Drežnico in Koseč, nato pa precej grd spust v Libušje. Od tu pa samo še strm asfalt skozi Vrsno in Krn do koče na planini Kuhinja. Večerja, počitek, tuširanje, spanje.

Po zajtrku nas čaka najkrajša etapa z najmanj višinci, a z najzahtevnejšo podlago. Do sedla Pretovč nas čaka vzpon po gozdni cesti nato mulatjera do planine Medrje. Tu se mulatjera prične vedno bolj strmo spuščati vse do Javorce, kjer si bomo končno otresli roke. Na zavore bomo tiščali še 150 višinskih metrov po betonirani cesti do lepega makadama, ki nas bo vodil ob Tolminki v Tolmin. V Tolminu si bomo zopet vzeli nekaj časa za kratko regeneracijo. Do Mosta na Soči ni več daleč. Na Mostu na Soči bomo imeli dovolj časa za relaksacijo, pizzo, pivo… saj vlak proti Jesenicam in Ljubljani odpelje šele ob 16:34 in s prihodom v Ljubljano ob 19:21.

Tura tehnično ni zahtevna, so pa etape kar dolge in s precej višinskimi metri, zato je potrebna kar dobra kondicijska pripravljenost. Tura je najbolj primerna za MTB, e-MTB in gravel kolesa. Trekingaši boste malo hodili ob kolesu. Tudi na spustu zadnji dan.

Obvezna oprema: tehnično brezhibno kolo, čelada, vremenu primerna udobna kolesarska oblačila, hrana, pijača.

Priporočljiva oprema: rezervna zračnica, dodatna oblačila za preoblačenje (ne pretiravajte) in potovalna brisačka.

Obvezna plačana članarina PZS.

Planinski dom dr. Klementa Juga v Lepeni (700m)

Prenočišče v sobi s pogradi 10€ (za člane PZS)

Posteljnina 2,5€ ekološka, 4€ bombažna

Polpenzion 28€ (za člane PZS)

Topla voda za tuširanje 3€

Možnost polnjenja baterij za e-kolo na vtičnicah v koči

Možnost sušenja oblačil.

 

Koča na planini Kuhinja (991m)

Prenočišče na skupnih ležiščih 22€ (s posteljnino in turistično takso)

Tuširanje 3€

Zajtrk 7€

Večerja cena po meniju.

Možnost polnjenja e-koles

Možnost sušenja oblačil.

 

Cene so informativne in lahko odstopajo od navedenega.

 

Dolžina ture: približno 153 km

Skupna višina: približno 3400 m

Štart/cilj: Jesenice (570 m)

Najvišja točka: Poštarski dom na Vršiču (1688 m)

Zahtevnost: srednje zahtevna

 

Prijava za izlet je obvezna do 15.8.2022 zaradi rezervacije prenočišč. Maksimalno število prijav 9. Prijave sprejemam na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefon 031255710. Lahko me tudi kontaktirate za dodatne informacije.

Vsi, ki mi boste posredovali vaš e-naslov, boste dobili vsa potrebna dodatna obvestila.

V primeru slabega vremena bo tura odpadla oziroma jo bomo prestavili na ugodnejše vremenske razmere.

 

VABLJENI!