Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

JULIANA TRAIL - 9.etapa: Podbrdo - Grahovo ob Bači

Datum izleta: 03 Julij 2021

JULIANO TRAIL, 270 km dolgo pohodniško pot, ki skozi 16 etap obkroži Julijske Alpe, so dopolnili s štirimi novimi etapami ki vodijo do slikovite vinske pokrajine Goriških Brd in jo tako razširili na skupaj 330 km oziroma 20 etap ter tako alpskemu krogu dodali mediteranski pridih. Po številnih domačih in mednarodnih priznanjih je to pohodno pot opazilo in nagradilo tudi Britansko združenje turističnih novinarjev, ki jo je izbralo za najbolj inovativen evropski turistični projekt v preteklem letu.

Naša pohodna skupina PD Železničar je z vodnikom Ljubišo doslej prehodila že 8 etap te poti, kar pomeni skupaj prehojenih že 137 km po tej poti.

Tokrat smo se podali na 9. etapo, spet v Baško grapo, v kraj Podbrdo. Uspešno smo se z avtobusom prebijali med gradbeno mehanizacijo, saj je glavna cesta, ki povezuje ta kraj z ostalimi kraji v Baški grapi, v popolni rekonstrukciji in obnovi, ter se nato pripravili na hojo.

Oznake naše poti nas usmerijo na vzpenjajočo se asfaltno cesto v vas Trtnik. Od tu pa se zelo strmo vzpnemo po travniškem pobočju in že takoj preizkusimo našo pohodno kondicijo. Višje je pot prešla v gozd, kjer lažje zadihamo, saj se pot položi, gozd pa nam daje senco pred kar pripekajočem soncu. Po lepi vzpenjajoči gozdni poti prispemo do Sedla, ki je najvišja točka te etape. Sledi krajši počitek za okrepčilo, fotografiranje in občudovanje bližnjih slikovitih gora kot sta Porezen in Črna prst. Od tu pa začnemo naše pohodno popotovanje skozi sončne in čarobne vasi visoko nad Baško grapo, skrite veliki večini obiskovalcev, ki potujejo po cesti in železnici spodaj v dolini. Prvi dve vasici, Kal in Stržišče, sta naselji iz časov tirolske kolonizacije in sta žal danes podvrženi izumiranju, saj se je število stalno živečih prebivalcev zelo zmanjšalo. V Stržišču nam je domačin povedal marsikaj zanimivega o tej vasi nekoč in življenju tu danes. Povzpeli smo se do cerkvice sv. Ožbolta, od koder je prelep pogled na vas in pašniško pokrajino. Nadaljujemo hojo skozi zapuščene Znojile do Oblok po trasi znamenitega Podbrdo Trail Running Festivala. Od tu se strmo spustimo po stezi do stare ceste, ki je stoletja bila glavna pot v dolino, dokler ne pridemo do zaselka Zarakovec, kjer se spustimo do reke Bače. Tu si privoščimo počitek in osvežitev, nekateri tudi v reki. Jaz sem pa zvedavo »preizkusila«, če je ograda okrog konjičev dobra. Streslo me je, bila je pod električno napetostjo. Nadaljujemo skozi vas Koritnico do Grahovega ob Bači, kjer se ta etapa zaključi. Oba kraja sta nam poznana kot glavni prizorišči slovenskega filma »Na svoji zemlji«, na kar nas opozarjajo tudi informativne table.

V bližnjem gostišču si privoščimo težko pričakovano in zasluženo osvežitev, saj smo prehodili eno zelo lepo in kar 17, 1 km dolgo pohodno etapo z najvišjim vzponom(1010m) in z največjim spustom(1.208m) na Juliana Trail poti.

Spet smo preživeli čudovit pohodniški dan in se polno lepih vtisov po prijetnem veselem druženju zapeljali proti domu. Nič utrujeni, tudi ovinkasta cesta proti Petrovem Brdu in naprej proti Škofji loki in Ljubljani nas ni uspavala, saj smo si imeli še veliko povedati.

Zapisala: Irena Mlakar