Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

JULIANA TRAIL - 8.etapa: Bohinjska Bistrica - Podbrdo

Datum izleta: 29 Maj 2021

Epidemija covid -19 se je globoko zasadila tudi v pohodništvo, v nas, ljubitelje planinskih pohodov in pohodniškega druženja. Omejitveni ukrepi so nas predolgo omejevali, omejevali naše skupne pohode in naše druženje, zato smo se zelo razveselili boljše epidemiološke slike in sprostitvenih ukrepov, ki so spet dovoljevali naše skupne pohode.

V soboto 29.maja 2021 se je zbrala kar številna pohodna skupinica PD Železničar pod vodstvom vodnika Ljubiša, kateri pridno hodimo po tematski poti JULIANA TRAIL. Tokrat smo se odpravili že na 8. etapo. Ta del poti nas je iz Bohinjske Bistrice popeljal skozi vasico Nemški Rovt na starodavni prelaz Vrh Bače, ki je dolga stoletja pred prihodom cest in železnice povezoval Bohinj in Primorsko.

Pot pričeli tam, kjer se je končala naša prejšnja etapa, na železniški postaji Bohinjska Bistrica. Pot nas je sprva vodila po cesti, nato po gozdni poti, ki se je kar strmo dvigovala do vasice Nemški Rovt. Nadaljevali smo po gozdni cesti vse do lovske koče, kjer malo postanemo,saj nas je čakal še zadnji strmejši del poti skozi gozd na sedlo Vrh Bače. Tu zasluženi počitek. Nekatere planinke so nas obdarile s pecivom, tudi »mokra« ponudba ni manjkala. Pogledi pa so se ozirali proti dolini, Baški grapi, kjer je bil naš cilj. Vrh Bače je namreč imeniten razglednik na Baško grapo, Porezen in ostale okoliške vrhove. S sedla smo se nato začeli previdno spuščati po zelo strmi poti v vas Bača, ki leži približno 3 km severno od Podbrda in predstavlja izhodišče za gorske pohodniške ture. Vas je nastala v okviru srednjeveške kolonizacije kmetov s Tirolske o čemer pričajo priimki in zemljepisna imena. Šli smo do cerkvice sv. Lenarta z manjšim pokopališčem, kjer je res lep pogled na Koblo, Kontni vrh in ostale vrhove nad njo. Čakal nas je samo še spust v dolino do Podbrda. To pa je bilo zelo adrenalinsko, saj so bile na poti sveže podrte smreke. Previdno smo se plazili med njimi, med vejami, po deblih in pod njimi in srečno prispeli v Podbrdo.

Kraj Podbrdo leži v ozkem delu Baške grape ob železniški progi Jesenice-Sežana in cesti iz Bohinjske Bistrice oziroma Železnikov preko prelaza Petrovega Brda proti Mostu na Soči. Leži ob sotočju potokov Batove, Kocenpoha in Milipoha z Bačo pod Petrovim Brdom, nekdaj zelo pomembnim prelazom med Posočjem in Gorenjsko. Našemu vodniku Ljubiši moramo biti hvaležni tudi, da smo si lahko ogledali prenovljeno hišo JAKOVKNA. hišo častitljive starosti in pestre preteklosti. V njej se zdaj so poleg TIC nahaja tudi stalna razstava Tolminskega muzeja . Predstavljena so 3 prelomna obdobja Baške Grape: poselitev, gradnja Bohinjskega predora in železnice in čas med obema vojnama.

Po ogledu smo se odpeljali po zelo vijugasti cesti proti Petrovem Brdu , Železnikom preko Škofje Loke domov. Polni spet čudovitih vtisov poti, druženja, in pot je hitro minila. Veseli smo bili dežja, ki nas zajel šele na poti domov. Zahtevna pot je bila...V dežju si ne predstavljam....veliko težje bi bilo.

In podatki o pohodu:

število pohodnikov: 25

Razdalja: 17 km

Trajanje: 4,6 ure

Vspon:770 m

Sestop: 782 m