Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

JULIANA TRAIL-16. etapa: Trbiž - Kranjska Gora

Datum izleta: 06 November 2021

Prvo novembrsko soboto je bil za pohodnike PD Železničar pod vodstvom vodnika Ljubiše, ki hodijo po tematski poti Juliana, prav poseben dan. V meglenem jutru v Ljubljani, se je skupinica zapeljala proti Gorenjski in naprej čez mejo proti italijanskemu Trbižu na zadnjo, 16. etapo 270 km poti obroča okoli Julijcev. Prebujajoče sonce je osvetljevalo zasnežene vršace in nam nudilo prečudovite poglede. Ustavili smo se v Ratečah, od koder smo se po jutranji kavici in zapletu s številom sedežev v avtobusu, ki ga je vodnik rešil na njemu izviren način, odpeljali proti Trbižu, izhodišču zadnje etape poti.
 

Veselo razpoloženi, veseli, da smo spet skupaj, smo se pripravili na 19 km dolgo zadnjo etapo Juliane Trail, seveda podkrepljeni z jutranjimi priboljški iz nahrbtnikov. Hodili smo v smeri Slovenije po znani in priljubljeni kolesarski-pohodniški poti. Naš vodnik je presodil, da bo za nas, izurjene pohodnike, ta pot malo »prekratka« in škoda bi bilo si tudi ne ogledati Belopeških jezer v bližini naše poti.

 dscn4109

Belopeški jezeri, poimenovani tudi Mangartski, pa Fužinski ali Klanski  sta po izvoru ledeniški, s svojo zeleno modro vodo in s pogledi na veličastni Mangart in Ponce osupnejo  s svojo lepoto. Po lepi sprehajalni poti smo se sprehodili okoli obeh. Vzeli smo si čas za občudovanje čudovite narave, kar pridno seveda tudi zabeležili s fotografijami.

dscn4138

Od tu smo pot nadaljevali proti slovensko-italijanski meji ter nato  proti Ratečam. Pot nas je naprej peljala pod strminami smučarskih prog Podkorena, mimo izvira Save Dolinke, Zelencev in naprej proti Kranjski Gori.

 dscn4203

dscn4269

Krog pohodne poti Juliane Trail smo tako sklenili. Dve pohodnici z vodnikom Ljubišo so prehodili prav vseh 16 etap, ostali pa smo iz različnih razlogov kako etapo izpustili. Uspeh naše pohodniške skupine smo, kot se za take podvige tudi spodobi, primerno proslavili. Nazdravili smo absolutnim zmagovalcem, ki prehodili prav vse etape, zagotovo pa smo zmagovalci tudi mi vsi, saj je večina pohodnikov pravzaprav prehodila skoraj celotno pot.

dscn4271

Zelo hvaležna sem, da sem lahko z mojimi novimi planinskimi prijatelji iz društva PD Železničar prehodila skoraj celotno to čudovito pot(14 etap) v izredno prijetnem druženju. In naj se to ne konča. Ljubiša nam je obljubil, da nas bo popeljal še na 4 dodatne  etape  pohodne poti Juliana Trail v Goriška Brda in kakšno že  narejeno etapo bomo morda tudi ponovili, da lahko tako bi vsi končali to pot.

Zapisala: Irena Mlakar