Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

JULIANA TRAIL - 14.etapa: Bovec-Log pod Mangartom

Datum izleta: 25 September 2021

Ta slikovita etapa vodi popotnike mimo številnih pomnikov prve svetovne vojne in mimo prelepih slapov, tolmunov in korit tamkajšnjih rek vse do Loga pod Mangartom, ene najlepših vasi na celi poti okrog Julijskih Alp.

Tokrat smo se proti našemu izhodišču hoje, Bovcu, odpeljali po drugi poti. Vesela grupa pohodnikov PD železničar z vodnikom Ljubišo se je odpeljala proti Gorenjski, mimo Kranjske Gore in pri Ratečah prestopila državno mejo z Italijo. Od tu pa je vožnja meni kot ostalim pohodnikom postala zelo zanimiva, saj nam je ta del malo poznan z izjemo Trbiža, kamor smo nekoč hodili po čezmejnih nakupih. Peljali smo se mimo Belopeških jezer in Trbiža in nato čez Predel, mednarodni mejni cestni prelaz med Italijo in Slovenijo na n.v. 1156 m. Po slikoviti in ovinkasti cesti smo se spustili proti Logu in naprej proti Bovcu, kjer smo končali prejšnjo etapo. Za trenutek me med vožnjo prešine misel, da tako strmo kot smo se spustili, se bomo na prelaz tudi morali peš povzpeti v naslednji etapi poti. V Bovcu pot pričnemo kot je že običajno s skupno skupinsko fotografijo fotografa Milana, potem se skupina veselo požene po dobro označeni poti. Sončno jutro in slikovita narava z bližnjimi vršaci nam daje polet čez travnike, preizkusili smo tudi viseči most nad reko, mimo katere nas je vodila pot. Pot se je nato začela vzpenjati in preko številnih lepo urejenih stopnic nas je pripeljala do trdnjave Kluže. Zgodba trdnjave je ujeta v izjemno naravo, med strma pobočja Rombona, Slemena in smaragdno zelena, 70 m globoka korita Koritnice, pritoka reke Soče. Tu smo lahko začutili prepihe preteklosti, ki so zaznamovali to pomembno strateško pozicijo, imenovano tudi Bovška vrata. Trdnjava namreč leži 4 km iz smeri Bovca v smeri prelaza Predel. Mogočna utrdba nad sotesko Koritnice je ena najbolj obiskanih znamenitosti v dolini Soče. Je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, Napoleonove vojske in napadi v 1. svetovni vojni. Vzeli smo si čas za ogled in malico. Ker je ta etapa krajša, smo jo malo sami podaljšali. Od Kluž smo se povzpeli po široki in označeni poti, ki je vklesana v skalno pobočje. Skozi 100 m dolg predor po poti, ki se vzpenja proti Rombonu, smo prispeli do utrdbe Fort Herman. Utrdba na pobočju Rombona je bila zgrajena kot podpora trdnjavi Kluže med prvo svetovno vojno. Med krajšim postankom smo si ogledali informacijsko tablo, nato pa nadaljevali s hojo ob koritih Možnice, poznana tudi pod imenom Nemčije. Del pohodnikov se je spustil do izvira, preostali pa smo nadaljevali po cesti do Počitniškega doma v Možnici. Po krajšem počitku in okrepčilu iz nahrbtnikov, se spustimo nazaj do glavne ceste, ki jo prečimo in nadaljujemo po lepi poti ob potoku s slikovitim pogledom na Mangart, prispemo do našega izhodišča te etape, Loga pod Mangartom.

Veseli prelepega pohodniškega dneva si v bližnjem lokalu privoščimo pijačko za zaključek, nato se po isti poti kot smo prišli, odpeljemo proti Ljubljani. Spet se vozimo čez Predel, mimo Trbiža in proti Kranjski Gori. Vse to so kraji, skozi katere nas bosta popeljali zadnji dve etapi pohodniške poti Juliana trail in še malo, pa bo krog okrog Julijskih Alp v Kranjski Gori sklenjen.

Zapisala: Irena Mlakar