Skip to main content

Planinsko društvo Železničar Ljubljana

Gore so nas klicale in mi smo šli (Tabor MO 2020)

Datum izleta: 04 Julij 2020

Mladinski odsek PD Železničar je tudi letos uspešno organiziral planinski tabor. Med pripravami na tabor smo močno stiskali pesti, da bomo tabor lahko izvedli kljub razsajajočemu virusu. Na veselje vseh mladih in malo starejših planincev, ki so komaj čakali na nove vzpone v gorski svet, smo tabor izvedli v predvidenem terminu v začetku julija. Šotore smo letos postavljali ob potoku, ki se čez nekaj metrov izliva v Planšarsko jezero na Jezerskem. Število šotorov je bilo letos višje kot lani, saj so se mladincem s PD Železničar pridružili še nadobudni planinci, ki na OŠ Vižmarje Brod obiskujejo planinski krožek.

 20200706 1723212

Lokacija tabora je kar klicala po obisku Češke koče, ki jo je starejša skupina v času tabora obiskala kar trikrat. Prvič na poti na najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp Grintovec (2558 m), drugič na poti na Jezersko Kočno (2540 m), tretjič pa smo se do nje vzpeli po ferati. Najzanimivejša tura je bila po mnenju večine Jezerska Kočna, saj smo se na poti do vrha morali splaziti čez ozko poličko pod nizko skalo, na vrhu smo se morali kar stisniti, da smo vsi prišli v objektiv fotoaparata, na poti navzdol pa smo s spustom po melišču in snežišču prihranili kar nekaj časa in energije. S pomočjo piškotov in nutelle za malico smo imeli tudi dovolj energije, da smo rešil po melišču kotaleči se nahrbtnik. Vreme nam je bilo na turah zelo naklonjeno. Poleg vseh uspešno opravljenih tur na vrhove (še Velika baba, Goli vrh, Virnikov Grintavec) smo ponosni tudi na preplezano ferato do Češke koče. Povzpeli smo se tudi do Jenkove planine in Kranjske koče na Ledinah. Ture so vodili vodniki Jani Klemenčič, Dejan Krapež, Damijana Kastelec, Irena Baraga, Janja Prelovšek in Rok Škufca.

Pestro pa je bilo tudi v taboru. Ko nas je ujel dež, sploh ni bilo nobene panike, saj so bili šotori odlično postavljeni. Ob lepem vremenu pa smo v taboru dan začeli z jutranjo telovadbo ali sprehodom okoli jezera. Dobre hrane in domačega čaja ni manjkalo. 7 skupin je tekmovalo v mnogoboju, preizkusile pa so se tudi v orientaciji po Ravenski Kočni, kjer so spoznavale kulturo in naravne znamenitosti na Jezerskem. Učili smo se o vremenu in orientaciji, ponavljali vozle in se učili gibanja po zahtevnem terenu, temeljito pa smo tudi ponovili postopke pristopa do ponesrečenca, masaže srca, klica na številko 112, oskrbovanja ran in zvinov, ravnanja v primeru pika kače in položaj nezavestnega. Ogledali pa smo si tudi Ankova slapova.

9 dni je kar malo prehitro minilo. Zabavna in pisana družba, čudovita narava Ravenske Kočne in zadovoljstvo po vseh uspešno opravljenih turah nas bodo zagotovo ponovno zbrali naslednje leto. Gore nas bodo spet klicale v svoje osrčje in mi jim bomo z novimi pričakovanji in načrti z veseljem odgovorili.

omogocata