logopdz

Uporabniški meni

KOČA NA VOGARJU

---------------------------------

vogarOSNP

---------------------------------

druzinam prijazna koca

---------------------------------

pzs logo oppk rgb m600

----------------------------------

Vse informacije o delovanju doma in rezervacije spanja na številki: Vogar (Strgar Igor): +386/51-613-367 ali email: pdzeleznicarlj@gmail.com.

---------------------------------

Vreme

POSTANI ČLAN

---------------------------------

PZS Postani clan planinske organizacije 186x130 dinamicni

--------------------------------ocistimo gore-------------------------------

VABILO NA TRIDNEVNO POTEPANJE PO J. VELEBITU

 

Glava PDŽ novi naslov

 

 

VABILO NA TRIDNEVNO POTEPANJE PO J. VELEBITU

OD 25. do 27. JUNIJA 2020

 

Datum: 25. do 27. junij 2020            

Zbor in odhod: ob 6.00 – s parkirišča pred Mercatorjem v N. Jaršah (nasproti City parka), Ljubljana

 

O p i s  i z l e t a:

Velebit, ujet med morjem in nebom, ima ob svoji raznolikosti in magični lepoti tudi globok simbolni pomen v hrvaški nacionalni zavesti, in je v svojem skoraj mističnem pojmovanju, veliko več kot le gorovje.

Lani smo obiskali severni del Velebita in se ob zaključku izleta, polni lepih vtisov, dogovorili, da se letos podamo na njegov južni del.

Dogovorjeno – storjeno!

Korak bližje udejanjanju naših dogovorov je priloženi program izleta na južni Velebit.

  1. dan: četrtek, 25. 6.

V zgodnjih jutranjih urah se bomo iz Ljubljane odpeljali proti Gospiču ter pot nadaljevali do idilične gorske vasi Baške Oštarije (927 m /nv), kjer se bomo okrepčali in se od tam z avtobusom odpeljali do turistične vasice Stupačinovo, našega izhodišča za vrh Kiza, visok 1274 metrov.

Ob vrnitvi bomo obiskali planinski dom Prpa, ki nosi ime po lani umrlem Vladi Prpiću – Prpi, legendi Velebita. Po nekaj minutnem sprehodu od planinskega doma Prpa bomo prišli do Oštarijskega sedla, najvišje točke ceste med Gospičem in Karlobagom. Na vrhu stoji spomenik iz leta 1844, posvečen gradnji omenjene ceste. Z vrha se ponujajo pravljični razgledi na jadranske otoke.

Dan bomo zaokrožili z druženjem in prenočitvijo v Baških Oštarijah.

  1. dan: petek, 26. 6.

Z Baških Oštarij se bomo po panoramski cesti spustili proti Karlobagu, a le do Sušnja Cesaričkega, kjer bomo zavili v smer Dabarske kose, s katere bomo lahko občudovali lepoto Dabarskih kukov ter jadranskih otokov na drugi strani. Povzpeli se bomo na enega bližnjih vrhov, se vrnili do avtobusa ter se odpeljali do ene od plaž v Starigradu. Če nas ne bo premamilo udobje plaže, se bomo podali še na ogled Mirila nad Starigradom. Za posladek se bomo ob koncu dneva sprehodili po soteski narodnega parka Paklenica in po približno dveurni hoji prispeli v kraj Ramića dvori, kjer nas bodo čakali večerja, druženje in počitek.

  1. dan: sobota, 27. 6.

Po zajtrku se bomo v svežem jutru spustili do izhodišča NP Paklenica in se z avtobusom odpeljali v smeri Golubića, kjer si bomo ogledali Kudin most in slapove na reki Krupi ter samostan Krupa. Lakoto si bomo potešili nekje ob poti proti Ljubljani, kamor bomo pripotovali v nočnih urah.

Planinska oprema: obvezni so planinski (pohodni) čevlji. Priporočamo pohodne palice in vremenskim razmeram ustrezna oblačila.

Ne pozabite kopalke, zaščito pred soncem, vetrom... Vendar naj vas to ne zavede in v vašem nahrbtniku naj bodo topla oblačila, kot bi se v tem času odpravljali na (približno) Triglav.

Pijača in hrana iz nahrbtnika (napotki so v opisu izleta).

Prevoz: avtobus (20 oseb).

 

Stroški izleta: 400 kun + 50 eurov za prevoz, ki jih date kot akontacijo ob prijavi.

V 400 kun je všteto naslednje: 2 nočitvi z zajtrkom, 1 večerja, 1 vstopnina za Narodni park Paklenica (veljavnost od enega do treh dni).   

Prijave do: 1. 6. 2020 - do zasedbe mest v avtobusu – maks.20 oseb.

OPOMBA:  S seboj vzemite osebni dokument za prestop državne meje, planinsko izkaznico PZS s plačano članarino za leto 2020. Predlagamo, da si uredite turistično zavarovanje za tujino, ali vsaj na ZZZS (brezplačno) priskrbite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Na željo večine udeležencev bomo pred odhodom organizirali srečanje, kjer boste dobili podrobne informacije o izletu.

                             VABLJENI ! Veseli bomo vaše udeležbe !

                                

OPOMBA: Če vam letos ne uspe s prijavo, se lahko prijavite naslednje leto, ker bomo izlet ponovili.

 

 

Planinski pozdrav !                                                     Vodnik: Brane Marković (041 698 446)

 


 

 

© Planinsko društvo Železničar 2018